Etika Mengai...

Membawa balik ikan yang diperlukan sahaja / Tidak membuang sampah merata-rata / Sentiasa meningkatkan ilmu memancing dan pengendalian bot / Mematuhi peraturan memancing dan pengendalian bot / Menghormati hak-hak pemancing lain / Menghormati peraturan padang pancing persendirian / Menyebarkan pengetahuan / Menyokong usaha-usaha pemuliharaan alam sekitar / Tidak melepaskan ikan dan tumbuhan keperairan awam / Berusaha membangunkan sukan memancing.

Yooo...jgn lupa 28/02/2009 Sabtu, program mengai d Tuas. Kumpul kat rumah Azrul 3:45am. Bot jam 5:00am. Tenggiri dah mula mengamok....
Sebarang pendapat, cadangan, luahan atau apa pun untuk dikongsi bersama, boleh diemailkam kepada : pimengai@gmail.com Terimakasih.

Thursday, January 22, 2009

Udang Jintan Berlada

Bahan-bahannya:

  • 1 1/2 kg udang } dibersihkan
  • 6 biji tomato ceri } dipotong kecil
  • 3 tangkai cili hijau } dicincang halus
  • 3 ulas bawang besar } dicincang halus
  • 2 sudu besar cuka
  • gula secukup rasa
  • Minyak untuk menumis
  • 3 ulas bawang putih } digiling
  • 8 tangkai cili kering } digiling
  • 1/2 sudu kecil biji sawi } digiling
  • 1/2 sudu kecil jintan putih } digiling

Cara Menyediakannya:

  • Panaskan minyak
  • Tumiskan bahan yang digiling hingga masak selama 10 hingga 15 minit.
  • Kemudian campurkan tomato ceri, bawang dan cili hijau.
  • Masak hingga naik baunya.
  • Masukkan udang dan masak selama lima minit lagi.
  • Campurkan cuka, gula dan garam.
  • Kacau hingga sebati dan biarkan hingga masak.

No comments:

Post a Comment

24/01/2009 Tuas

Cuaca cantik... Ayaq cantik... ikan hauuuu...

06/12/2009 Tuas

Kemaman Takku Duga

Ok...Thankyou