- 1 ekor ikan terubuk
- 1/2 sudu kecil sawi
- sedikit daun kari
- 1/2 sudu kecil halba
- 3 ulas bawang merah } dihiris
- 3 ulas bawang putih } dihiris
- 2 sudu besar perahan asam jawa
- 3 biji tomato
- 2 cawan air
- minyak secukupnya
- 10 tangkai cili kering } digiling
- 1 sudu kecil jintan putih } digiling
- 2 sudu besar ketumbar } digiling
- 1 sudu kecil serbuk kunyit } digiling
- 1/2 sudu kecil lada hitam } digiling
- 2 tangkai daun kari } digiling
Cara Menyediakannya:
- Panaskan minyak
- Kemudian tumiskan biji sawi, halba, bawang putih, baawng merah dan daun kari selama beberapa minit sehingga naik baunya.
- Selepas itu masukkan bahan-bahan yang telah digiling tadi bersama-sama dengan lebihan daun kari dan air.
- Masak selama 10 hingga 15 minit sehingga bahan-bahan itu sebati.
- Kemudian tuangkan perahan asam jawa dan masaklah sehingga naik minyak.
- Masukkan Sedikit tomato dan ikan.
- Biarkan selama 10 hingga 15 minit di atas api yang sederhana sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment