Etika Mengai...

Membawa balik ikan yang diperlukan sahaja / Tidak membuang sampah merata-rata / Sentiasa meningkatkan ilmu memancing dan pengendalian bot / Mematuhi peraturan memancing dan pengendalian bot / Menghormati hak-hak pemancing lain / Menghormati peraturan padang pancing persendirian / Menyebarkan pengetahuan / Menyokong usaha-usaha pemuliharaan alam sekitar / Tidak melepaskan ikan dan tumbuhan keperairan awam / Berusaha membangunkan sukan memancing.

Yooo...jgn lupa 28/02/2009 Sabtu, program mengai d Tuas. Kumpul kat rumah Azrul 3:45am. Bot jam 5:00am. Tenggiri dah mula mengamok....
Sebarang pendapat, cadangan, luahan atau apa pun untuk dikongsi bersama, boleh diemailkam kepada : pimengai@gmail.com Terimakasih.

Thursday, January 22, 2009

Kari Ikan Terubuk

Bahan-bahannya:

  • 1 ekor ikan terubuk
  • 1/2 sudu kecil sawi
  • sedikit daun kari
  • 1/2 sudu kecil halba
  • 3 ulas bawang merah } dihiris
  • 3 ulas bawang putih } dihiris
  • 2 sudu besar perahan asam jawa
  • 3 biji tomato
  • 2 cawan air
  • minyak secukupnya
  • 10 tangkai cili kering } digiling
  • 1 sudu kecil jintan putih } digiling
  • 2 sudu besar ketumbar } digiling
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit } digiling
  • 1/2 sudu kecil lada hitam } digiling
  • 2 tangkai daun kari } digiling

Cara Menyediakannya:

  • Panaskan minyak
  • Kemudian tumiskan biji sawi, halba, bawang putih, baawng merah dan daun kari selama beberapa minit sehingga naik baunya.
  • Selepas itu masukkan bahan-bahan yang telah digiling tadi bersama-sama dengan lebihan daun kari dan air.
  • Masak selama 10 hingga 15 minit sehingga bahan-bahan itu sebati.
  • Kemudian tuangkan perahan asam jawa dan masaklah sehingga naik minyak.
  • Masukkan Sedikit tomato dan ikan.
  • Biarkan selama 10 hingga 15 minit di atas api yang sederhana sebelum dihidangkan.


No comments:

Post a Comment

24/01/2009 Tuas

Cuaca cantik... Ayaq cantik... ikan hauuuu...

06/12/2009 Tuas

Kemaman Takku Duga

Ok...Thankyou